Бегликташ

Бегликташ

Скалното светилище Бегикташ е една от предпочитаните културни дестинации за туристите през летния сезон. Неговото име е с турски произход и означава: „беглик“ – данък и „таш“ – камък. Символиката идва от това, че по време на Османското владичество българите са плащали данък на турците, който се изразявал в добитък. На това свято място всяка година животните се водели, за да се установи размера на облагане, според турските власти.

Бегликташ се намира на най-високата точка на нос Бегликташ – 128 м. и на пет километра от морския град Приморско, което го прави лесно достъпно. Траките избрали именно това място, защото според древните вярвания това разположение го прави по-близко до небесното. А от местността се разкрива очарователна гледка към морето от север и изток както и към красивата Странджа планина от запад и юг.
 
В местността може да видите камък, който представлява Брачно ложе и според археолози то символизира брака между Бога Слънце и Богинята Майка. Друг интересен символ е жертвеника, върху който са издълбани ями и в тях се е слагало вино, мляко, вода и растително олио. Това са четирите свещени течности според траките. Има още много интересни артефакти, които привличат вниманието на хиляди туристи през лятото.